↑ Powrót do Kącik kulinarny

Wydrukuj to Strona

Jabłkowe crumble

IMAG2973-1Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Crumble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone można podać z bitą śmietaną lub lodami.

Autor: Uczestnicy zajęć świetlicowych dla dzieci

Permalink do tego artykułu: https://strzelce.gminachodziez.pl/?page_id=712